miercuri, 19 decembrie 2012

Tort cu mousse de ciocolata si mousse de piersici

   Buna prieteni, v-am promis reteta la tortul de ziua mea si sunt aici sa indeplinesc. Am preluat reteta de la Lissa ( care este o maestra in arta torturilor).


   Pentru blat aveti nevoie de:

- 150 gr ciocolata amaruie/cu lapte
- 40 gr unt
- 2 galbenusuri
- 4 albusuri
- 100 gr zahar
- 60 gr faina
- un praf de sare

   Galbenusurile se mixeaza cu jumatate din cantitatea de zahar si sarea. Albusurile se bat spuma tare, se adauga treptat restul de zahar si apoi usor galbenusurile mixate anterior.
   Untul se topeste, ciocolata se topeste si ea si se adauga impreuna in compozitie. Cerneti apoi faina si amestecati cu o spatula/lingura de lemn cu miscari de jos in sus.
   Daca doriti tortul sa fie rotund impartiti compozitia in doua si coaceti in tava unsa si tapetata cu hartie de copt, iar daca doriti dreptunghiular puteti folosi o tava din aceea de fursecuri si ii puneti un cadru de prajitura sau o tava dreptunghiulara mare si intindeti toata compozitia si cand e gata o taiati in doua rezultand astfel cele 2 foi. Dati tava la cuptorul incins la foc incet pana trece testul scobitorii.

   Mousse de ciocolata:

- 150 gr ciocolata cu lapte
- 3 galbenusuri
- 1 albus
- 150 gr zahar
- 200 ml frisca
- 10 gr gelatina
- 6 linguri de lapte

   Se desface gelatina in 4-5 linguri de apa calduta, o lasati la hidratat 5 minute, apoi o pastrati intr-o alta oala cu apa calda ( un fel de bain-marie dar fara foc).
   Galbenusurile cu jumatate din compozitia de zahar si laptele se bat pe aburi pana isi dubleaza volumul si se face ca o smantana groasa ( v-am mai povestit despre asta aici ), apoi se lasa la racit.
   Albusul se bate tare, se adauga restul de zahar. frisca se bate tare si se amesteca cu albusul, apoi galbenusurile racite, ciocolata topita si ultima gelatina. 
   Puneti prima foaie de blat in cadru de tort sau inelul de la forma de tort si turnati mousse-ul de ciocolata, apoi dati la frigider pana pregatiti cealalta crema.
  


   Mousse de piersici:

- un compot de piersici de 850 gr
- 2 oua
- 200 ml frisca
- 150 ml suc din compot
- 20 gr gelatina
- 2 linguri zahar
- 4 linguri lapte

   Piersicile se scot, se scurg bine, se adauga cei 150 ml de suc din compot si se face la robot/blender un piure fin.


   Gelatina se desface in 8-10 linguri de compot caldut si se pune tot la cald intr-o alta oala cu apa fierbinte.
   Galbenusurile cu zaharul si laptele pe baie de aburi, stiti lectia, apoi la racit.
   Albusurile se bat, se amesteca cu galbenusurile reci, se adauga pireul, gelatina topita, totul se mixeaza. Apoi cu o lingura amstecati de jos in sus frisca batuta. Scoateti tortul din frigider, puneti cealalta foaie, turnati aceasta umplutura, nivelati bine si dati iar la frigider cel putin 2-3 ore sa se intareasca tot.


   Glazura:

- 150 gr ciocolata
- 75 ml frisca

   Se pune frisca la baie de aburi si cand este calda, se ia de pe foc si se adauga ciocolata maruntita. Scoatem tortul din frigider, il scoatem usor din forma si turnam glazura in centrul tortului, lsand-o sa curga pe margini. Atentie, aceasta trebuie sa fie doar calduta cand o turnam peste tort. Aceasta glazura se poate folosi la orice prajitura, la glasat eclere, gogosi si ce va mai trece prin cap :).


Pofta buna!

2 comentarii:

  1. Uite o reteta care se poate face usor!!! Am cumparat de atatea ori prajituri si torturi din cofetarii, prajituri si tortui mousse, in speranta ca vor fi la fel dedelicioase pe cat de bine arata! Am sa incerc cu siguranta aceasta reteta! O idee buna pentru o cina romantica in 2 de Sf. Valentin :), ca tot este maine!

    RăspundețiȘtergere